T I I N A L E I V O

LUOMI- JA KYYNELTIEKIRURGI

Ruskeat silmät
 

Ohjeet ennen ja jälkeen leikkausta

Pienen näpyn poisto tai luomirakkulan avaus - Varsinaiset luomileikkaukset - Kyyneltieleikkaukset

Pienen näpyn poisto tai luomirakkulan avaus

Leikkauspäivänä on hyvä jättää kasvojen iho ilman meikkiä. Luomirakkulan avaus tehdään yleensä sidekalvon puolelta, eikä siitä jää iholle jälkeä. Ihonäpyn poiston jälkeen iholla on usein rupea, minkä annetaan tippua itsestään. Kasvoja voi pestä vedellä ja meikkauksen voi aloittaa kun rupi on poistunut. Urheilun ja saunomisen voi aloittaa 3 vuorokauden kuluttua.  Sairasloma on yleensä 1-3 vuorokautta. Ompeleita leikkauksissa ei useimmiten käytetä.

Varsinaiset luomileikkaukset

Verenvuotoa lisäävät lääkkeet (asetyylisalisyylihappo eli aspiriini, ibuprofeiini, naprokseeni) , E- ja C -vitamiinit sekä luontaisvalmisteet (erityisesti neidonhiuspuu- ja kuismavalmisteet) jätetään tauolle  2 viikkoa ennen leikkausta. Omega-3 - valmisteet jätetään tauolle mieluiten jo 4 vkoa ennen leikkausta. Jos vaikea yleissairauden hoito vaatii jotain edellä mainittua lääkitystä, sen tauottamisesta harkitaan potilaskohtaisesti. Samoin Marevan- lääkitystä käyttävien potilaiden lääkitys arvioidaan potilaskohtaisesti.

Leikkauspäivänä on hyvä jättää kasvojen iho ilman meikkiä, ja pukeutua väljiin, mukaviin vaatteisiin.

Leikkauksen jälkeen potilas on lepohuoneessa 1-3 tuntia. Luomelle laitetaan jääpussit. Leikkauksesta kotiutuu yleensä samana päivänä. Leikkauksen jälkeen määrätään joskus silmävoidetta tai – tippoja.

Leikkauksen jälkeen kotona on hyvä jatkaa kylmähoitoa. Luomilla on turvotusta ja mustelmaa, mikä vähenee kylmähoidolla. Leikkausalueelle laitetaan ohut, puhdas kangas tai harsotaitos, minkä päälle asetetaan esimerkiksi apteekista saatavat monikäyttöiset kylmäpussit. Näitä pidetään 20-30 minuuttia. Hoito suoritetaan valveilla ollessa kahden tunnin välein, vähintään 2 vrk ajan.

Lepääminen on suositeltavaa 2 vrk leikkauksen jälkeen, ja puoli-istuva lepoasento on hyväksi. Kuumaa juomaa ja ruokaa on hyvä välttää 2 vrk. Haavat pidetään puhtaina ja mieluiten kuivana, tarvittaessa niitä puhdistetaan kevyesti painellen kosteilla taitoksilla. Hikiliikuntaa ja saunomista tulee välttää 1-2 viikkoa leikkauksen jälkeen. Sairasloma on useimmiten 1-2 viikkoa.Ompeleiden poisto on yleensä 5-7 vuorokautta leikkauksen jälkeen. Ompeleiden päitä ei ole hyvä itse katkaista, koska tällöin ompeleen poisto vaikeutuu. Leikkauksen jälkeen ei yleensä ole merkittävää kipua. Kylmähoito auttaa siihen parhaiten, sekä tarvittaessa voi käyttää parasetamolia, Panadol 1-2 grammaa 3 kertaa vuorokaudessa.

Leikkauspotilaani saavat yhteystiedot sekä leikkausyksikköön että minulle henkilökohtaisesti. Leikkauksen jälkeiset komplikaatiot ovat harvinaisia. Yhteydenotto on kuitenkin tarpeen, jos on runsasta, useita tunteja kestävää verenvuotoa, yltyvää silmän tai leikkausalueen kipua, näkökyvyn heikentymistä tai ihon kuumoitusta, kosketusarkuutta tai rähmimistä.

Kyyneltieleikkaukset

Verenvuotoa lisäävät lääkkeet (asetyylisalisyylihappo eli aspiriini, ibuprofeiini, naprokseeni) , E- ja C- vitamiinit sekä luontaisvalmisteet (erityisesti neidonhiuspuu- ja kuismavalmisteet) jätetään tauolle 3 viikkoa ennen leikkausta. Jos vaikea yleissairauden hoito vaatii  jotain edellä mainittua lääkitystä, sen tauottamisesta harkitaan potilaskohtaisesti. Samoin Marevan- lääkitystä käyttävien potilaiden lääkitys arvioidaan potilaskohtaisesti.

Leikkauspäivänä on hyvä jättää kasvojen iho ilman meikkiä, ja pukeutua väljiin, mukaviin vaatteisiin.

Leikkauksen jälkeen potilas on lepohuoneessa 1-3 tuntia. Leikkausalueelle laitetaan jääpussit. Leikkauksesta kotiutuu yleensä samana päivänä. Leikkauksen jälkeen määrätään yleensä silmätippoja ja nenäsuihkeita, sekä luuaukkoleikkauksen jälkeen suun kautta otettavaa lääkitystä.

Leikkauksen jälkeen kotona on hyvä jatkaa kylmähoitoa. Kyyneltieleikkausten jälkeen on turvotusta ja mustelmaa, mikä vähenee kylmähoidolla. Leikkausalueelle laitetaan ohut puhdas kangas tai harsotaitos, minkä päälle asetetaan esimerkiksi apteekista saatavat monikäyttöiset kylmäpussit. Näitä pidetään 20-30 minuuttia. Hoito suoritetaan valveilla ollessa kahden tunnin välein, vähintään 2 vrk ajan.

Lepääminen on suositeltavaa 2 vrk leikkauksen jälkeen, ja puoli-istuva lepoasento on hyväksi. Kuumaa juomaa ja ruokaa on hyvä välttää 2 vrk. Mahdollinen ihohaava pidetään puhtaana ja mieluiten kuivana, tarvittaessa sitä puhdistetaan kevyesti painellen kosteilla taitoksilla. Hikiliikuntaa ja saunomista tulee välttää 1-2 viikkoa leikkauksen jälkeen. Sairasloma on putkitustoimenpiteen jälkeen yleensä muutamia päiviä, ja luuaukkoleikkauksen jälkeen 1-2 viikkoa.  Mahdollisen iho-ompeleen poisto on 5-7 vuorokautta leikkauksen jälkeen, ompeleiden päitä ei ole hyvä itse katkaista, koska tällöin ompeleen poisto vaikeutuu. Lievä nenäverenvuoto on normaalia. Kylmähoito, kohoasento, ja sieraimen 30 minuutin yhtäjaksoinen kiinni painaminen auttavat tähän parhaiten. Leikkauksen jälkeen ei yleensä ole merkittävää kipua. Kylmähoito auttaa myös kipuun, sekä tarvittaessa voi käyttää parasetamolia, Panadol 1-2 grammaa 3 kertaa vuorokaudessa.

Leikkauspotilaani saavat yhteystiedot sekä leikkausyksikköön että minulle henkilökohtaisesti. Leikkauksen jälkeiset komplikaatiot ovat harvinaisia. Yhteydenotto on kuitenkin tarpeen, jos leikkauksen jälkeen on runsasta, useita tunteja kestävää verenvuotoa, yltyvää silmän tai leikkausalueen kipua, näkökyvyn heikentymistä tai ihon kuumoitusta, kosketusarkuutta tai rähmimistä. Kannattaa myös ottaa yhteyttä, jos silikoniputki on siirtynyt häiritsevästi silmään päin.Jos kyynelteihin on laitettu silikoniputki, sen poisto tapahtuu yleensä 1-6 kuukauden kuluttua vastaanotolla.

© Joel Jutila päivitetty 9/2017