Näärännäppy

Näärännäppy, luomirakkula, chalazion – Näärännäpyn avaus

Luomirakkula, toiselta nimeltään chalazion tai näärännäppy on yleinen vaiva. Luomella on tyypillisesti ajoittain aristava ja rähmiväkin pyöreä patti. Luomirakkulaa kannattaa hautoa alkuvaiheessa kuumilla, kosteilla hauteilla 15 minuuttia aamuin, illoin. Hautomisen jälkeen rakkulaa voi kevyesti painella. Hoitoa kannattaa jatkaa kaksi viikkoa. Akuutissa tulehdusvaiheessa lääkärin määräämä antibioottivoide voi auttaa. Usein rakkula jää kuitenkin pysyväksi, ja vaatii kirurgisen avauksen. Tutkimusten mukaan ensimmäisten kahden kuukauden jälkeen rakkulat enää harvoin itsekseen poistuvat.

Näärännäpyn kirurginen hoito

Näärännäpyn avauksessa kudos puudutetaan ohuella neulalla. Luomelle laitetaan silmää suojaava instrumentti. Näärännäppy avataan yleensä luomen sisäpuolelta ja tyhjennetään. Ompeleita ei käytetä. Luomelle laitetaan voidetta, ja luomea painetaan 15 minuuttia. Tarvittaessa toimenpiteessä otetaan patologinen näyte (PAD).

Toimenpide kestää muutaman minuutin, ja siitä kotiutuu samana päivänä.

Näärännäpyn leikkaustulos ja riskit

Luomirakkulan avaus auttaa yhdellä hoitokerralla noin 90%:lla potilaista. Silmäluomi ei kuitenkaan heti näytä samalta kuin toinen puoli, koska kudos on ollut edeltävästi pitkäaikaisesti venyttynyt tai tulehtunut. Silmäluomi paranee useiden viikkojen kuluessa. Toimenpiteestä ei yleensä jää näkyvää arpea. Iholla voi näkyä arpea, jos muutos on ennen toimenpidettä puhjennut itsestään, tulehdus on ollut vaikea tai muutos on vaatinut kirurgista avausta ihon tai ripsireunan puolelta.

Osalla potilaista luomirakkulamuutos voi jatkua tai uusia, jolloin tarvitaan yleensä uusintatoimenpide.

Luomirakkulan avaus on pienen riskin toimenpide. Erittäin harvinaisia haittavaikutuksia ovat mm. silmään, näkökykyyn tai muihin ympäröiviin rakenteisiin vaikuttavat tilat sekä hoitoa vaativa runsas verenvuoto tai vakava infektio. Mustelma ja turvotus ovat tavanomaisia, mutta ohimeneviä oireita.