Silmäluomikasvaimen poistoleikkaus

Silmäluomikasvaimet ovat useimmiten hyvänlaatuisia. Pahanlaatuisista kasvaimista yleisin on tyvisolusyöpä eli basaliooma. Se leviää paikallisesti ympäröiviin kudoksiin, mutta ei tyypillisesti lähetä etäpesäkkeitä ja siksi hoidon ennuste on erinomainen. Silmäluomen kasvain pyritään poistamaan aikaisessa vaiheessa. Kasvaimen laatu arvioidaan ennen toimenpiteen valintaa. Tarvittaessa ennen kasvaimen poistoa otetaan koepala patologin tutkimusta varten.

Silmäluomikasvaimen kirurginen hoito

Silmäluomi puudutetaan ohuella neulalla. Kasvainalue poistetaan. Jos kasvain on pahanlaatuinen, kasvaimen lisäksi poistetaan ympäröivää tervettä kudosta, jotta uusiutuminen minimoidaan. Jos poistoalue on pieni, haava suljetaan suoraan ompeleilla. Jos poistoalue on laaja, rakennetaan uusi luomi kudossiirteiden ja – kielekkeiden avulla.

Useimmiten toimenpide kestää alle tunnin, suurien kasvaimien poistoleikkaukset ovat pidempiä. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa ja potilaalle annetaan yleensä rentouttavaa lääkitystä. Toimenpiteestä kotiutuu samana päivänä.

Silmäluomikasvaimen leikkaustulos ja leikkausriskit

Poistettu kasvain lähetetään patologin tutkittavaksi, jotta varmistutaan diagnoosista ja kasvaimen laajuudesta. Jos pahanlaatuinen kasvain ulottuu poistoalueen reunaan, tehdään lisäpoistoleikkaus. Leikkauksessa muodostuu arpi, joka on aluksi vaaleanpunainen, ja vaalenee vähitellen kuukausien kuluessa.

Mustelma ja turvotus ovat tavanomaisia, mutta ohimeneviä oireita. Toimenpiteen mahdollisia riskejä ovat mm. häiritsevä arpi tai luomen asento, ripsikato (jos muutos on ripsireunassa), vetistys (jos muutos on kyyneltiealueella) sekä silmäluomen tai silmän tulehdus tai verenvuoto.